Till- och frånluftsventilation

FT-system (till- och frånluft utan återvinning):

Ett ventilationssystem av denna typ har både en till- och en frånluftsfläkt och finns både med och utan återvinning. Ny, frisk luft, sugs in utifrån via tilluftsfläkten som sedan blåser in luften genom tilluftskanalen till tilluftsdon i rum som man vanligtvis vistas i (t.ex. sovrum och vardagsrum). Frånluftsdon finns i sekundärutrymme (så kallade smutsiga utrymmen, t.ex. kök, badrum och klädkammare) och är via frånluftskanalen kopplade till frånluftsfläkten som suger ut luften. För att luften ska kunna färdas mellan rummen krävs att det finns överluft. Detta sker t.ex. via en springa under/ovan dörren eller via ett överluftsdon. 

FTX-system (till- och frånluft med återvinning):

Om det finns återvinning har aggregatet en värmeväxlare vars uppgift är att ta upp värme från frånluften och sedan avge värmen till tilluften. Finns det inte återvinning blåses frånluften (som då har rumstemperatur) ut i det fria. Återvinningsverkningsgraden för ett nytt aggregat är oftast ca 80%  och för äldre aggregat betydligt sämre.

Bra att veta:

Energiåtgång för en typisk villa på cirka 140 m² är 7000 - 8000 kwh/år. Denna energiåtgång reduceras sedan via återvinningen. 






Radon

Radon är en radioaktiv gas som kan komma in i din bostad genom marken, genom vatten eller genom byggnadmaterial (framförallt blåbetong, som idag är förbjudet, men kan finnas i äldre byggnader). Långvarig exponering från denna gas kan öka risken för lungcancer och det är därför viktigt att ventilera ut eventuell radon som kommer in i byggnaden. 

Frånluftsventilation

F-System (frånluft utan återvinning):

I dessa system finns endast en frånluftsfläkt. Frånluftsdon finns i sekundärutrymmen (så kallade smutsiga utrymmen, t.ex. kök, badrum och klädkammare) och är via kanal kopplade till frånluftsfläkten som suger ut luften. Genom att luft kontinuerligt sugs ut skapas ett undertryck varpå ny, frisk luft, sugs in via ventiler i rum som man vanligtvis vistas i, t.ex. sovrum och vardagsrum. För att luften ska kunna färdas mellan rummen krävs att det finns överluft. Detta sker t.ex. via en springa under/ovan dörren eller via ett överluftsdon. 

Mekanisk frånluft utan återvinning blåser endast ut luften (rumstempererad) i det fria. 

FX-system (frånluftssystem med återvinning):

Om det finns återvinning i ett frånluftssystem sker detta oftas via en värmepump vars uppgift är att ta upp värme från frånluften och sedan avge värmen till vatten eller luft. Återvinningsverkningsgraden för denna typ av system ligger ofta på cirka 50% .

Bra att veta:

Energiåtgång för en typisk villa på ca 140 m² är 7000 - 8000 kwh/år. Denna energiåtgång reduceras sedan via återvinningen. 






Vanliga problem med ventilation





ROT-avdrag

Du kan ansöka om ROT-avdrag för vissa typer av arbeten, läs mer om detta på Skattverkets hemsida

Vid beställning av arbete med ROT-avdrag är det viktigt att ange personnummer samt fastighetsbeteckning. 

Självdrag

Självdragsystem hittas oftast i äldre byggnader. Vid nybyggnation idag används sällan/aldrig denna typ av ventilationssystem.

Ventilationen fungerar genom att varm luft är lättare än kall (via skorsten/kanal skapas ett naturligt flöde av luft) Utmärkande för denna typ av ventilation är att det är känsligt för utetemperatur och vindlast.

Under årens lopp har ofta ombyggnader av värme- och/eller ventilationssystem skett som gör att problem uppstår. Denna naturliga mekanism fungerar bra vintertid, då det finns en temperaturskillnad inomhus och utomhus, men mindre bra sommartid. Självdragssystem fungerar även bättre i lite högre byggnader.

Bra att veta:

Varje skorsten/kanal är ett eget system. Man skall inte blanda självdrag och mekanisk frånluft i en byggnad, detta eftersom den mekaniska ventilationen kommer att störa självdraget, vilket gör att olika problem såsom bakdrag, kondensproblem etc. uppstår.












Vad vi erbjuder

Vi erbjuder allt från enklare reparationer och underhållsarbete till ombyggnad eller nybyggnad av ditt ventilationssystem. 

Hör gärna av dig till oss för att diskutera ditt problem så kommer vi gemensamt fram till en lösning!

Du kan även ringa till oss på 046-29 25 60.

Ditt meddelande har skickats
Ett fel uppstod, meddelandet skickades inte.